Project 's-Hertogenbosch krijgt vorm

donderdag 27 juli 2017

Op 22 augustus komt een twintigtal minderbroeders, clarissen en leden van de Orde van Franciscaanse Seculieren (OFS) bijeen in het kapucijnenklooster in 's-Hertogenbosch (foto: beeld van Franciscus boven de ingang). Het begin van een uniek project: samen vorm geven aan de franciscaanse inspiratie. Hoe kunnen de pastorale inzet van de broeders, de contemplatieve inslag van de zusters en de maatschappijbetrokken spiritualiteit van de leken elkaar versterken in een gezamenlijke presentatie?

De kiem van dit project ligt een paar jaar terug. De kapucijnen besloten hun broeders te gaan concentreren in Tilburg en hun klooster in 's-Hertogenbosch te koop aan te bieden. Vanuit de OFS werd geopperd dat dit een unieke gelegenheid zou kunnen zijn om het franciscaanse leven in die stad voort te zetten, maar nu gedragen door de drie franciscaanse ordes. Rob Hoogenboom, provinciaal van de franciscanen, had er wel oren naar en kreeg het kapittel zo ver dat het met (bijna) algemene stemmen besloot het klooster voor dit doel te gaan verwerven.

Plan
Een nogal onverwachte wending. De franciscanen waren al op zoek naar een geschikte locatie in een middelgrote stad van waaruit een groep jongere broeders als communiteit pastoraal werk zou kunnen gaan doen. Het klooster in 's-Hertogenbosch paste in dat plan. De groep broeders die gevraagd is voor het pastorale project maakt er deel van uit. Verder is een aantal oudere broeders gevraagd om naar het klooster te verhuizen en is er ruimte gereserveerd voor een kleine communiteit van clarissen en een groep leden van de OFS. Bij het vormgeven aan de gezamenlijke franciscaanse presentie in 's-Hertogenbosch wordt ook de Franciscaanse Beweging betrokken. Deze houdt kantoor in het naastgelegen Franciscushuis en wil graag meedenken en waar mogelijk meedoen met dit breed opgezette project.
 
Uitwerking
Tot nu toe zijn er twee groepen aan de slag met de uitwerking van het project. Er is een werkgroep voor de organisatorische opzet: wie komen er wonen, hoe verdeel je de ruimtes, hoe houd je het project betaalbaar, wat moet er verbouwd worden enzovoorts. Daarnaast zijn de jongere broeders van de pastorale poot al een tijdje bezig met het in de grondverf zetten van hun project: hoe willen we samenleven met elkaar en met de andere bewoners, hoe gaan we de kerk gebruiken, welke pastorale activiteit willen we ontplooien. Wat het laatste betreft mikt men sterk op diaconale taken in samenwerking met Bossche organisaties. Nog dit jaar zullen de eerste broeders van deze startgroep naar het klooster verhuizen. De overdracht moet in de zomer van 2018 rond zijn.
 
Avontuur
Met dit project gaat de orde een groot avontuur aan. Het werd mogelijk omdat de orde jongere broeders heeft die hun schouders eronder willen zetten. Maar zeker ook omdat het bestuur van de kapucijnen deze onderneming een goede kans van slagen wilde geven door mee te denken en bereid was het pand aan hun medebroeders franciscanen te verkopen.
 
Guy Dilweg ofm, voorzitter werkgroep
 
Verschenen in Franciscanen.nl, juli/augustus 2017.

webdesign: Artis.