Broederlijke ontmoeting in Megen

zaterdag 14 juli 2018

Tweejaarlijks ontmoeten de Vlaamse en Nederlandse franciscanen elkaar om de onderlinge banden aan te halen en iedereen bij te praten over de gang van zaken in de Nederlandse provincie en Vlaamse custodie. Op 5 juni 2018 vormde Megen het decor. Deze keuze was gemaakt vanwege de aanstaande 150e geboortedag van broeder Everardus Witte, ‘t heilig bruurke van Megen, 25 juli.

De lucht was grijs toen er een bus vol Vlaamse minderbroeders de Maasdijk bij Megen opdraaide, maar de temperatuur was aangenaam en de stemming prima. Rond de bus reden diverse auto’s die van verschillende kanten van Nederland kwamen: het Hoge Noorden, Amsterdam, Voorhout, Utrecht, Nijmegen, ‘s-Hertogenbosch, Wijchen en Limburg, allemaal vol Nederlandse minderbroeders, maar ook drie broeders uit Pakistan en Indonesië. Alles bij elkaar opgeteld kwamen ongeveer 90 franciscanen samen. Een flinke opkomst: in totaal zijn er 130 franciscanen in Vlaanderen en Nederland. Als locatie was gekozen voor ‘Gemeenschapshuis Acropolis’, het voormalige gymnasium van de minderbroeders. Voor enkele van hen was dit extra bijzonder, aangezien het een weerzien met hun oude school betekende.

Ontwikkelingen
De Megense gardiaan, Theo van Adrichem, heette iedereen welkom. Daarna was het woord aan de minister-provinciaal Rob Hoogenboom. Hij vertelde over ontwikkelingen in de Nederlandse provincie: allereerst het nieuwe Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch met de samenwerking van franciscanen, kapucijnen, clarissen, OFS-leden en het dienstencentrum van de Franciscaanse Beweging. Maar ook over de daarmee samenhangende verhuizing van het provincialaat vanuit Utrecht en het opheffen van die communiteit. En tot slot memoreerde hij de verschillende (toekomstige) broeders, die volgende stappen in hun vorming gaan zetten. Hierna volgde custos Daniël De Rycke over de ontwikkelingen in de Vlaamse custodie. Sinds de vorige ontmoeting in Sint Truiden (Belgisch Limburg) is daar veel verhuisd door opheffing of verplaatsing van communiteiten. Beiden blikten vooruit op de provinciale respectievelijk custodiale kapittels die komend voorjaar gehouden zullen worden. Er zal een nieuw provinciebestuur worden gekozen en er zullen nieuwe stappen gezet worden in het samengaan. Daniël De Ryckes uitspraak “wij zijn blij dat Nederland voor Vlaanderen verantwoordelijk is, maar wij gewoon onze eigen gang kunnen gaan” ontlokte luid gelach onder de broeders. Het Megense klooster werd door middel van een filmpje voorgesteld. Kees van de Wiel, Megenaar en schrijver van het boek Everardus Dichtbij, hield een korte inleiding, die muzikaal werd onderstreept door een lied over ’t bruurke van de Brabantse troubadour Noud Bongers.

Everarduswandeling
Na het middageten was er een keuzeprogramma. Er was een rondleiding door de rijke historie van het minderbroedersklooster en het museum van broeder Everardus. De clarissen Angela, Chiara, Edith en Agatha gaven een rondleiding en een presentatie over hun leven. Hof-van-Lofrondleidster An Rouw begeleidde broeders door de tuin van de minderbroeders.Er was een ‘try out’ van de Meditatieve Everarduswandeling, die op zijn feestdag gelanceerd zal worden. Daarnaast was er de mogelijkheid om in de tuin heerlijk van het zonnetje te genieten. Broeder zon liet zich inmiddels aan een strakblauwe hemel zien. Ter afsluiting kwamen alle broeders weer samen in de kloosterkerk voor een gebedsdienst rond teksten van Franciscus. Daarna kon de thuisreis aanvaard worden. Het was een zeer geslaagde dag. Het was goed zoveel broeders weer eens bijeen te zien.

Hans-Peter Bartels ofm

Verschenen in Franciscanen.nl, juli/augustus 2018.

webdesign: Artis.