“Wij willen naar de periferie gaan”

maandag 7 mei 2018
Gabriël Ngga

De broederschap van Papoea (Indonesië) - het jongste missiegebied van de Nederlandse franciscanen - is sinds september vorig jaar een zelfstandige provincie onder de naam ‘Sint Franciscus, Heraut van de Vrede’. Gabriël Ngga werd gekozen tot eerste ministerprovinciaal. Onlangs was hij enkele dagen in Nederland. Een gesprek over zijn visie op de toekomst van de nieuwe provincie.

De broeders in Papoea hebben de oprichting van de nieuwe provincie als een mijlpaal ervaren, vertelt Gabriël Ngga: “We zijn nu zelf volledig verantwoordelijk voor onze toekomst. Onze provincie telt op dit moment ongeveer negentig leden, van wie bijna een derde nog in de opleiding is.” Stem geven aan stemlozen “Het kapittel durft stappen naar de toekomst te zetten. In overeenstemming met het beleid van de orde willen wij ‘naar de periferie’ gaan. Dat betekent concrete aandacht voor gerechtigheid en vrede in Papoea: Hoe staat het met de mensenrechten? Wat is het beleid en de implementatie van de overheid op het gebied van gezondheidszorg en op economisch gebied? Het aantal gevallen van hiv/aids neemt nog steeds toe. Steeds meer land komt in handen van grote ondernemingen voor palmolie, terwijl de lokale bevolking daar niet of nauwelijks aan te pas komt. We willen stem geven aan de stemlozen.”

Nieuwe uitdagingen

“Maar naar de periferie gaan, betekent ook nieuwe uitdagingen aangaan buiten ons oude vertrouwde werkgebied. In het bisdom Merauke (in het zuidoosten van Papoea) is inmiddels een nieuwe communiteit geopend en drie jaar terug al is broeder Timotheüs uitgezonden naar Myanmar. Op korte termijn gaan we deelnemen aan een franciscaanse communiteit in Papoea-Nieuw-Guinea. Voorts hopen we een oud plan te kunnen realiseren: een communiteit beginnen in het bisdom Manado (in het noorden van Sulawesi).”

Samenwerking

“We kunnen dit alles natuurlijk niet alleen. We zijn nog jong en kwetsbaar. Steun zoeken en samenwerken is noodzakelijk. Voor het programma voor gerechtigheid en vrede willen we de samenwerking versterken met andere organisaties die niet gebonden zijn aan de overheid in Papoea. Met name denken we dan aan de commissies voor gerechtigheid en vrede in de protestantse kerken. We gaan ook intensief samenwerken met de provincie van de heilige Michael (Jakarta) op het gebied van vorming en studie. We hopen op broeders die na hun noviciaat in de Michaelprovincie lid willen worden van onze provincie. Samenwerken moet van twee kanten komen: wat hebben zij ons te bieden en wat hebben wij hun te bieden? Gelukkig liggen de contacten gemakkelijk.” “Wij zijn een bróéderschap. Tot nu toe sturen de vormingsprogramma’s van beide provincies de jonge broeders te veel in de richting van het priesterschap. We willen een programma ontwikkelen, waarin meer nadrukkelijk ook ruimte is om op een andere manier invulling te geven aan het leven als minderbroeder.” Kortom: deze nieuwe start heeft veel nieuw enthousiasme en elan losgemaakt. Voortvarend gaat het nieuwe bestuur te werk om dit alles te realiseren.

Piet Bots ofm

Verschenen in Franciscanen.nl, maart/april 2018.

webdesign: Artis.