1219-2019 De sultan en Franciscus: 800 jaar

zaterdag 19 januari 2019

"Salam Alaikum!" "Alaikum As-Salam" ("Vrede over u!" "Ook over u de vrede!") is een Arabische begroetingswens die te vergelijking is met het franciscaanse "vrede en alle goeds". Met deze woorden groetten Franciscus van Assisi en Sultan Melek El-Kamil elkaar in 1219 te Damiette (Egypte). Dit was het begin van hun vreedzame interreligieuze dialoog. Franciscus ontdekte dat de sultan geen "beest" was, zoals hij in Europa werd afgeschilderd en de sultan ontdekte dat er ook christenen waren die niet als "een beest" tekeergingen. Het werd een ontmoeting tussen twee mensen van vrede.

De wereldwijde franciscaanse familie grijpt de 800-jarige verjaardag van deze ontmoeting niet alleen aan om te gedenken, maar ook om op te roepen tot vreedzame dialoog tussen (franciscaanse) christenen en moslims... en niet alleen de wereldleider. Dat begint al op straatniveau...

Ook in Nederland heeft de franciscaanse familie (OFS, clarissen, kapucijnen, conventuelen, franciscanen en de franciscaanse beweging) de handen in één geslagen om de ontmoeting en dialoog te stimuleren met diverse activiteiten (zelf georganiseerd of aangesloten bij bestaande activiteiten).

Om het jaar goed te beginnen is er een ‘nationale startdag’ op zaterdag 23 februari in ons stadsklooster La Verna en zijn ‘overbuur’ de Al Ummah-moskee beide in Amsterdam Nieuw-West (dé plek in Nederland dus waar 'Salam Alaikum' en 'Vrede en alle Goeds' samenkomen). De broeders Fer van der Reijken en Hans-Peter Bartels werden daar zeer hartelijk ontvangen door voorzitter Otmani (op de foto) en activiteitencoördinator Said (de fotograaf) om afspraken hierover te maken.

Op deze startdag zal dr. drs. Willem Marie Speelman ofs (directeur van het franciscaans studiecentrum) komen spreken over de ontmoeting en zullen Said Bouharrou (de drijvende kracht achter het interreligieuze Nijmeegse vredespact en vicevoorzitter van de landelijke Raad van Marokkaanse Moskeeën) en Pieter Dronkers (programmaleider Israël/Palestina bij vredesorganisatie PAX en oud- predikant van de Remonstranten) vanuit beide kanten spreken over hun ervaringen met interreligieuze dialoog.

Tenslotte wordt op deze dag het vertaalde boek van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Paul Moses Franciscus van Assisi ontmoet de sultan - vredesmissie in oorlogstijd gepresenteerd.

Praktische informatie startdag

Datum: zaterdag 23 februari 2019
Tijd: Inloop om 12:30 uur.
Programma van 13:00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: Stadsklooster La Verna, Derkinderenstraat 82, 1062 BJ Amsterdam.
Aanmelden is al mogelijk via de website van Stadsklooster La Verna.

webdesign: Artis.