Plechtige Professie

zondag 9 september 2018
© Ramon Mangold

In een volle kerk van Stadsklooster San Damiano te ’s-Hertogenbosch legden gisteren – 8 september 2018 – drie broeders hun plechtige professie (kloostergeloften) af in de orde van de minderbroeders franciscanen. Na een voorbereidingstijd van vijf jaar – waaronder postulaat, noviciaat en junioraat – verbonden Jan ter Maat (39), Joachim Oude Vrielink (38) en Hans-Peter Bartels (30) zich daarmee voorgoed aan een leven als minderbroeder franciscaan.

In een plechtige Eucharistieviering – met als hoofdcelebrant minister provinciaal Rob Hoogenboom - vond deze professieritus plaats. Na een ondervraging en de Litanie van Alle Heiligen, legden zij één voor één hun handen in die van de provinciaal en beloofden “aan God de almachtige Vader, voor alle dagen van mijn leven, in gehoorzaamheid, zonder eigendom en in zuiverheid te leven. Tevens beloof ik het leven en de regel van de minderbroeders trouw te onderhouden.”

Daarop volgde een bevestiging door de minister provinciaal namens de broederschap: “Van onze kant beloven wij en hopen wij, ware medebroeders te zijn, met jullie verbonden in vreugde en verdriet, in dagen van teleurstelling en in dagen van hoop.”

In de viering werd gelezen het evangelie van het feest van de dag, van Maria’s geboorte. In zijn preek citeerde de minister provinciaal uit die lezing: “Jozef, zoon van David, wees niet bang uw vrouw Maria bij u te nemen, want wat bij haar tot leven is  gewekt is van de heilige Geest”. En hij vervolgde: “Wees niet bang”, een terugkerend woord in het evangelie, niet alleen bedoeld voor Jozef. Worden wij niet allemaal uitgenodigd zo te leven, zonder angst, omdat wie we zijn en wat we doen, wat we verduren, opgenomen is in iets wat veel groter dan onszelf. Mogen deze woorden ook klinken nu drie jonge broeders hun plechtige professie afleggen: “Doe maar, wees niet bang; want wat in deze jaren tot leven is gewekt, is van de heilige Geest?” Ben je dan naïef, overschat je jezelf en kom je jezelf nog wel tegen?

Als je je verbindt met een religieuze orde, met een franciscaanse gemeenschap dan stap je in een wereld vol verhalen, figuren, modellen, die iets tonen van ‘goed leven’, deugdzaam leven. Wij mogen ons in het bijzonder spiegelen aan Franciscus en Clara en aan degenen die hen gevolgd zijn. Dat is een uitdaging. Dat maakt ons niet tot perfecte mensen; daar worden we met regelmaat aan herinnerd. “Wees niet bang, want wat bij jullie tot leven is gewekt, is van de heilige Geest.”

foto: ©Ramon Mangold

webdesign: Artis.