'Er zijn voor jongeren'

woensdag 23 november 2016

De afgelopen jaren is er in Nederland een groeiende belangstelling om in te treden bij de franciscanen. Vorig jaar legden vier nieuwe broeders hun tijdelijke geloften af. In september begonnen twee broeders aan hun noviciaat. Deze rubriek laat geïnteresseerden en nieuwe broeders aan het woord. Hoe beleven zij de 'ingroei' in de orde? Wat is hun toekomstperspectief? De zesde en laatste bijdrage komt van Emile Gerards (foto). Hij legde vorig jaar juni zijn tijdelijke geloften af en woont in de communiteit van de franciscanen in Megen.

De ingroei vindt plaats tijdens vormingsweekenden en -dagen in Nederland en Duitsland. We ontmoeten dan broeders en zusters in vorming en verdiepen onze franciscaanse spiritualiteit. Binnenkort ga ik weer met een enkele Nederlander en een groepje Duitse broeders een zogenaamde 'junioraatsreis' maken naar Zwitserland. Zo heeft de vorming tot franciscaan ook zijn mooie kanten!

Theologiestudie
Ik ben actief binnen het Franciscaans Jongerenwerk. We organiseren door het jaar dagen en weekenden in onze kloosters, of op andere locaties, en activiteiten voor tieners en jongeren. Zelf heb ik vanaf de eeuwwisseling veel gehad aan het Franciscaans Jongerenwerk. En nu mag ik er zelf zijn voor jongeren. Ik wil jonge mensen graag helpen bij het vinden van hun weg door het leven aan de hand van de franciscaanse spiritualiteit. De afgelopen twee jaar heb ik ook benut om mijn theologiestudie af te ronden. Nu deze klaar is hoop ik in de regio van ons klooster in Megen aan de slag te gaan als pastoraal werker.
 
Sterk geloof
Wij hebben een mooie en veelkleurige communiteit in Megen waar ik graag deel van uitmaak. Het is bijzonder dat mannen van diverse leeftijden, achtergronden en karakters zo goed met elkaar de weg vinden. We voelen ons allemaal geroepen tot dit leven met onze eigen ervaringen en talenten. Het vraagt wel om een sterk geloof om als franciscaan in het leven te staan. Ook moet je goed weten wat je wilt en vooral wat je kan. Daar ligt vaak je hart en “waar je hart ligt, ligt ook je schat”, zegt Jezus. In zijn voetsporen bidden we elke dag. We doen ons werk, studeren en hebben huishoudelijke taken in de communiteit. In dagelijkse en kleine dingen voel ik God onder ons aanwezig. Ook wanneer een broeder zich niet zo goed voelt of verdriet heeft, kan ik er voor die broeder zijn.
 
Ruimte 
Mijn toekomstperspectieven zijn vrolijk en goed! Dat komt mede door de broederschap die altijd is blijven geloven in een nieuwe toekomst en in jonge mensen! Ik zal mij voor het Franciscaans Jongerenwerk blijven inzetten en heb zicht op een baan als pastoraal werker voor de kerk. Het leven in het klooster vraagt ook veel tijd en aandacht; en mijn vrienden wil ik ook graag blijven zien. Dat kan allemaal bij de franciscanen. Er is veel ruimte!
 
Emile Gerards ofm 
 
Verschenen in Franciscanen.nl, november/december 2016.

webdesign: Artis.