'Je talenten inzetten'

donderdag 28 juli 2016

De afgelopen jaren is er in Nederland een groeiende belangstelling om in te treden bij de franciscanen. Vorig jaar legden vier nieuwe broeders hun tijdelijke geloften af. Momenteel zijn er twee jonge mannen die als 'postulant' meeleven in communiteiten en in september zullen intreden. Deze rubriek laat geïnteresseerden en nieuwe broeders aan het woord. Hoe beleven zij de 'ingroei' in de orde? Wat is hun toekomstperspectief? Een vierde bijdrage komt van Dennis Seelen. Hij is zich aan het oriënteren bij de franciscanen in Megen. Foto: Dennis Seelen in de werkplaats van het minderbroedersklooster in Megen (foto: Wiesje Peels).

Tijdens mijn dagelijks leven buiten de kloosterdeur houd ik mij momenteel vier dagen per week bezig met mijn eigen schildersbedrijf. Op dag vijf ben ik meestal in de keuken van het bejaardenhuis van Megen te vinden, waar ik met plezier sta te koken met mede-vrijwilligers voor de mensen daar. In het klooster doe ik schilderklussen en heb ik de taak op me genomen om kleine technische mankementen te verhelpen. Eén keer in de twee weken ben ik actief in de wasserij.

Zuid-Afrika 
Ik realiseer me dat ik mijn talenten van God heb mogen ontvangen om ze verder te ontwikkelen en ik zet ze daarom met veel passie in. Soms zijn er talenten die je pas later ontdekt of die onder bepaalde omstandigheden tot uiting komen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je moeilijkheden hebt overwonnen die je op je levensweg tegenkwam. Je kunt je talenten 'in de grond stoppen', maar je kunt ze ook ten goede laten komen aan de maatschappij. Dat laatste heb ik mogen doen in Zuid-Afrika, waar ik negen maanden werkte als vrijwilliger voor aids- weeskinderen. Overdag hielp ik bij de bouw van een nieuw onderkomen en in de avonduren was ik de 'grote broer' die hielp bij het maken van het huiswerk. Daarna heb ik in het land ruim twee jaar praktijklessen schilderen, tegelzetten en houtbewerking gegeven. Deze onderwijs- begeleiding hield ook planning in.
 
Handen 
Wat mij aanspreekt bij de minderbroeders franciscanen is dat je wordt uitgedaagd je talenten in te zetten waar dat nodig is. Franciscus kreeg bij het het kruis van San Damiano te horen: "Herstel mijn huis, dat op instorten staat." En hij stak zijn handen uit zijn mouwen. Op die manier wil ik ook volgeling zijn van Franciscus. Ik neem dat letterlijk door met mijn handen te laten zien waar ik goed in ben. Graag zou ik me binnen de orde verder willen ontwikkelen. Ik wil meer te weten komen over Franciscus en Clara, meer lezen en een goede vorming krijgen. En later hoop ik dat mij de mogelijkheid wordt geboden om kansarme jongeren die moeilijk aan een baan of opleiding komen te begeleiden om zich te bekwamen in het schildersvak.
 
Dennis Seelen
 
Verschenen in Franciscanen.nl, juli/augustus 2016.

webdesign: Artis.