Kloosterkeukenprinsen

zaterdag 8 april 2017

Ik ben Tijn Marinussen. Ik woon in Herpen en zit in 3VWO van het Maaslandcollege in Oss. In het derde leerjaar moet altijd een maatschappelijke stage gelopen worden, van minimaal twintig uur, bij een non-profit organisatie. Ook dit jaar werd er weer een stagemarkt georganiseerd in het gemeentehuis van Oss. Daar was ook een kraampje van de minderbroeders uit Megen. Twee van hen stonden daar om geïnteresseerden uitleg te geven.

Ik ben gaan luisteren wat ze te bieden hadden en was vrijwel meteen geïnteresseerd. Misschien omdat ik opgegroeid ben in een katholieke familie en dus bekend ben met de kerk en ook omdat mijn moeder vroeger bijles kreeg bij de redemptoristinnen in Velp en zij daar goede herinneringen aan bewaart. Ik heb gevraagd of Glenn van Rijen (goede vriend en klasgenoot) ook interesse had. Dit was het geval en dus besloten wij samen stage te gaan lopen in de keuken bij de Megense franciscanen.

Toen de stage was goedgekeurd, zijn we kennis gaan maken met de broeders en hebben we een rondleiding gekregen door het klooster en de mooie kloostertuin. Tijdens onze stage hebben we meegeholpen bij broeder Rangel Geerman in de keuken. Hij was onze stagebegeleider. Broeder Rangel gaf aan dat hij het mooi vond om ons te zien samen­ werken. Er was veel te doen in de levendige keuken: we hebben bijvoorbeeld bij ons eerste bezoek gefrituurd, schnitzels gebakken, pudding gemaakt en we zijn bezig geweest met stoofpeertjes. Op de tweede  stagedag hebben we appeltaarten gebakken, met appels uit de kloostertuin. Toen we voor de derde keer langs kwamen hebben we koekjes gebakken voor de broeders. En bij ons vierde bezoek hebben we onder meer geholpen met de soep, kwark en gehaktballen. Zo leerden we de vele kneepjes van het vak en werden we langzaam aan kloosterkeukenprinsen.
 
Maar er was ook tijd voor wat ontspanning. We hebben namelijk al een keer een wandeling gemaakt door de mooie, besneeuwde kloostertuin. We hebben ook een eucharistieviering mogen bijwonen. We mochten meelunchen bij de broeders en de gasten, dus zo konden we nog proeven van onze zelf­gemaakte gerechten. We werden iedere keer hartelijk ontvangen en hebben al vele complimenten en schouderklopjes mogen ontvangen. Rond Kerstmis werden Glenn en ik verrast door broeder Rangel met een mooie kerstkaart en een boekje over het leven van Franciscus van Assisi. In het klooster heerst een hele hartelijke en gemoedelijke sfeer waarin wij ons op ons gemak voelden. Broeders, hartelijk dank voor deze prettige stage.
 
Tijn Marinussen
 
Verschenen in Franciscanen.nl, maart/april 2017.

webdesign: Artis.