Amsterdam

De communiteit bestaat momenteel uit vijf minderbroeders franciscanen en één vaste gast. Twee broeders zitten nog volop in het werkproces. De anderen zijn gepensioneerd, maar verlenen nog steeds de nodige liturgische diensten in kerken en instellingen in de omgeving. Per dag zijn er twee gebedsdiensten: om 7.30 uur het ochtendgebed en in de namiddag om 17.45 uur de vesperdienst. Belangstellenden kunnen aan deze diensten deelnemen. Neem hiervoor telefonisch contact op: 020 3467530 of 020 3467505. In het pand aan de Derkinderenstraat is 'Stadsklooster La Verna', ondergebracht, een franciscaanse stichting met activiteiten voor Zin in je leven. Ga voor meer informatie naar: www.stadskloosterlaverna.nl.

De Amsterdamse franciscanen kennen een roerige geschiedenis. Tijdens de Reformatie is hun klooster bij de Nieuwmarkt opgeheven en werden de minderbroeders uit de stad verbannen. Niet lang daarna vestigden zich enkele franciscanen illegaal in een pand waar nu de Mozes & Aäronkerk staat. Ze zorgden er in het geheim voor de katholieken. Later werd deze 'schuilkerk' tot de huidige kerk omgebouwd.

Vroeger was de communiteit gevestigd bij de Jozefkerk aan de Robert Scottstraat in Amsterdam. Nadat de parochie werd opgeheven is gezocht naar een andere behuizing. De gemeenschap kon het huis betrekken, waarin de broeders van Saint Louis woonden. De franciscanen verblijven van harte in het stadsdeel Nieuw-West (Slotervaart) en proberen op bescheiden wijze een bijdrage te leveren aan een goed klimaat in de buurt. In het huis van de communiteit worden de vergaderingen gehouden van het Interreligieuze Beraad Slotervaart.

Franciscanen, Derkinderenstraat 82, 1062 BJ Amsterdam, tel.: 020 3467505 (gardiaan).
 

webdesign: Artis.