Italiaanse franciscaan Pierbattista Pizzaballa benoemd tot patriarch van Jeruzalem

dinsdag 27 oktober 2020
Pierbattista Pizzaballa ofm

De Italiaanse broeder Pierbattista Pizzaballa ofm (Bergamo, 1965) is door paus Franciscus benoemd tot patriarch van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem. In 1985 legde hij zijn eeuwige gelofte af in onze orde. Na een bachelor theologie aan het Antonianum, de pauselijke universiteit van de franciscanen in Rome, studeerde hij aan het Studium Biblicum Franciscanum in Jeruzalem. Hij werkte daarna als hoogleraar Bijbels Hebreeuws aan de franciscaanse Faculteit Bijbelse en Archeologische Wetenschappen van Jeruzalem.

Custodie
Al die tijd behoorde hij nog tot een van de Italiaanse ordesprovincies. Pas in 1999 werd hij lid van de Custodie van het Heilig Land. Dat is onze ordesprovincie in ondermeer Israel, Palestina, Jordanië, Syrië en Cypres.  In 2011 werd hij benoemd tot gardiaan van het klooster van de Heilige Simeon en de Heilige Anna in Jeruzalem. In 2004 werd hij benoemd tot custos (= overste) van de Custodie . Dit bleef hij tot april 2016.

Patriarch
Zijn voorganger, Fouad Boutros Twal , ging al in 2016 met emeritaat. Sindsdien bleef de patriarchale zetel leeg. Het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem heeft een lange en ingewikkelde geschiedenis. In zijn huidige vorm gaat het terug op 1847, toen paus Pius IX het oude patriarchaat, gelegen in het Ottomaanse Rijk, heroprichtte. Het eerste patriarchaat van Jeruzalem van de Latijnse Ritus was opgericht door de kruisvaarders, tegen de zin van de toenmalige paus Urbanus II, die de Griekse patriarch als het eigenlijke hoofd van de Kerk van Jeruzalem beschouwde. Het Latijnse patriarchaat eindigde ongeveer tussen de beëindiging van de 9de en laatste kruistocht (1270-1271) en de val van Akko, het laatste bolwerk van de kruisvaarderstaat, op 28 mei 1291. De laatste zittende patriarch van de middeleeuwen was de Franse dominicaan Nicolas de Hanappes. Het eerste hoofd van het heropgerichte patriarchaat was Giuseppe Valerga uit Ligurië, die de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem nieuw leven inblies.

Bron: Custodie van het Heilig Land en Kerknet.be

webdesign: Artis.