Paus schenkt relikwie aan de franciscanen in Bethlehem

dinsdag 3 december 2019
de custos krijgt het relikwie overhandigd.

Paus Franciscus heeft de franciscanen en alle katholieken in Bethlehem een bijzonder reliek geschonken: een stukje van de kribbe waarin het Kind Jezus werd gelegd. Dat kribje bevindt zich al sinds de zevende eeuw in Rome. De voederbak wordt als de Heilige Kribbe vereerd in een kapel onder het hoofdaltaar van de basiliek van Santa Maria Maggiore. Op 22 november haalden experts van de Vaticaanse Musea het stukje hout uit de reliek.

De franciscanen in het Heilig Land beheren, namens de Rooms-Katholieke Kerk, de belangrijkste kerken en heiligdommen die te maken hebben met de geboorte, het leven, de dood en de verrijzenis van Jezus. Zo maken zij het mogelijk dat deze heiligdommen nog bezocht kunnen worden door westerse christenen (dus naast katholieken ook protestanten).

Jeruzalem
Op 29 november kwam het stukje hout in Jeruzalem aan. De nuntius voor Israël en Cyprus vierde de Mis. Aansluitend werd de reliek vereerd, en droegen de franciscanen haar in processie naar de kerk.

“Moge de terugkeer naar Bethlehem van dit stukje heilig hout in ons het diepe verlangen opwekken om dragers van God te zijn. Nu zijn onze harten een voederbak: de heilige kribbe van God die mens werd”, aldus nuntius Leopoldo Girelli.

Bethlehem
Een dag later werd het relikwie  naar Bethlehem gebracht. De pastoor van de Sint-Catharinakerk van de stad, Broeder Rami Asakrieh ofm, sprak van “een grote zegen”.

De aartspriester van de Santa Maria Maggiore, kardinaal Rylko, schreef dat de paus “dit geschenk vergezeld met zijn zegen en met de vurige wens dat de verering van deze illustere reliek” vele harten kan openen “om met een hernieuwd vuur van geloof en liefde het mysterie te ontvangen dat de loop van de geschiedenis veranderde”.

We gaan het relikwie gebruiken om “het geloof in Jezus weer aan te wakkeren onder de verschillende christelijke gemeenschappen van het Heilig Land”, aldus medebroeder Francesco Patton ofm, de custos van het Heilig Land (de overste van de broeders aldaar).

Foto: de custos krijgt het relikwie overhandigd.  © custodie van het H. Land

Geboortekerk
Geboortecrypte in de Santa Maria Maggiore
webdesign: Artis.