Corona: Heiligdommen Heilig Land sluiten - Assisi is corona vrij

maandag 9 maart 2020
Sint Antoniusbasiliek in Padua (l) en de Geboortekerk in Bethlehem (r).

Afgelopen dagen bereikten ons diverse nieuwsberichten. Welke belangrijk kunnen zijn voor mensen die naar het Heilig Land en/of Assisi willen reizen. Omdat ze verband houden met onze spiriritualiteit en onze medebroeders, delen we ze ter informatie graag.

Update: 10-03-2020, 09:15 uur

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft dringend geadviseerd alle scholen, kerken en moskeeën voor veertien dagen te sluiten, in verband met het coronavirus.

Hieronder vallen ook heiligdommen zoals de Geboortekerk in Bethlehem die (mede) beheerd worden door onze medebroeders van de Custodie van het Heilig Land. Onze medebroeders hebben daarom op hun website maatregelen aangekondigd. De heiligdommen en andere kerken en kapellen van de kloosters zijn nog enkel open voor individueel gebed of missen met maximaal 15 personen. Iedereen dient daarbij een meter uit elkaar te blijven. Zelfs de gewone zondagsmissen vervallen dus. De Israëlische staat heeft bepaald dat iedereen die het land in wil verplicht twee weken in quarantaine moet. Het lijkt dus verstandig voorlopig niet naar het Heilig Land af te reizen.

Vanuit Assisi bereikte ons juist het positieve nieuws dat daar nog geen coronabesmetting is. In en om Assisi zijn de heiligdommen gewoon te bezoeken. De strenge maatregelen in Noord-Italië hebben wel hun uitwerking op bijvoorbeeld het door de minderbroeders-conventuelen beheerde heiligdom van Sint Antonius van Padua in Padova/Padua. De kerk van heiligdom is dicht en de Eucharistievieringen daar zijn zonder bezoekers, maar worden live via internet uitgezonden, zodat men ze toch min of meer kan mee vieren.

Inmiddels heeft de Italiaanse regering de maatregelen uitgebreid naar geheel Italië. Welke uitwerking dit voor de heiligdommen in en om Assisi, in Tosacane en het Rietidal heeft, is nog onzeker.

Zodra er nieuwe maatregelen bijkomen, in het Heilig Land, Italië of hier in Nederland vermelden wij dat zo snel mogelijk op onze website.

Wij, de Nederlandse franciscanen, bidden in ieder geval voor de genezing van alle coronapatiënten waar ook ter wereld.

 

webdesign: Artis.