Opening tentoonstelling A Muslim, a Christian and a Jew van Eran Shakine in Museum Ons' Lieve Heer op Solder

woensdag 15 mei 2019

In Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam is vanaf morgen de tentoonstelling A Muslim, a Christian and a Jew van Eran Shakine (Tel Aviv, * 1962) te zien. In de werken van Shakine spelen drie mannen (een moslim, een christen en een jood) de hoofdrol. De kunstenaar wil via zijn werken oproepen tot interreligieuze verdraagzaamheid en de daarbij behorende ontmoeting. Een thema wat ontzettend in de lijn ligt van de franciscanen. In het bijzonder in dit jaar waarin we de ontmoeting tussen Franciscus en Sultan El-Melek van Egypte. Op de opening waren br. Fer van der Reijken en br. Hans-Peter Bartels aanwezig.

Eran Shakine is zoon van een Franse vader en een Hongaarse moeder, die beiden de holocaust overleefden. Zelf heeft hij al vijf oorlogen meegemaakt. Het is indrukwekkend om te zien hoe hij met heel eenvoudige middelen zulke inspirerende en met humor geladen schilderingen maakt van waar het alle mensen om te doen is: gelukkig worden. Shakine illustreerde drie vergelijkbare figuren waarbij de religieuze achtergrond niet te identificeren is. Het resultaat is een stripachtig maar niet-stereotyperend beeld. De drie figuren, die door de negentiende-eeuwse kledij hetzelfde eruitzien, helpen elkaar tijdens hun reis op zoek naar Gods liefde. “Als je de mens ontdoet van alles wat hen onderscheidt”, aldus Shakine, “hebben we allemaal dezelfde basisbehoefte: we willen allemaal gelukkig zijn.”. 
 
Museum Ons' Lieve Heer op Solder haalde deze kunstwerken naar Nederland in het kader van het thema "(religieuze) tolerantie" dat het museum al lange tijd centraal stelt. Het Museum, ingericht rond de schuilkerk op zolder, vertelt het verhaal van religieuze tolerantie in het Amsterdam van de 17e, maar ook van de 21e, eeuw.

De tentoonstelling is zeer de moeite waard! Meer informatie: opsolder.nl en op eranshakine.com.

webdesign: Artis.