H. Junipero Sera ofm - onterecht slachtoffer van 'de nieuwe beeldenstorm'?

woensdag 24 juni 2020
Eén van de standbeelden van Junipero Sera, voordat het beklad en omgetrokken werd.

Bij de anti-demonstratie acties van dit moment, worden steeds vaker standbeelden 'het slachtoffer' in een nieuwe beeldenstorm. Vaak gaat het om mannen die te maken hadden met slavenhandel en genocide. De laatste dagen zijn verschillende standbeelden van de H. Junipero Sera ofm beklad en omver getrokken. Een franciscaan dus. Hierop is beroering ontstaan.

Er wordt gesuggereerd dat het bij gebrek aan historische kennis is gebeurd. Anderen zien het als een aanval op de 'hispanic' geschiedenis van de Verenigde Staten in het algemeen en Californië in het bijzonder. Of gaat het om het vestigen van Europeanen in zijn algemeenheid in Amerika?

Eén ding is zeker: wie zich in deze broeder verdiept, merkt dat hij had niets te maken met had 'genocide' of 'racisme'. Hij leefde precies het tegenovergestelde! Dat was de reden dat deze op Mallorca geboren broeder geëerd werd met een standbeeld... en de eerste Amerikaanse 'hispancis' heilige.

Junipero werd geboren op 24 november 1713 in Petra, Mallorca, in een eenvoudige familie die hem Miguel José noemde. Na zijn eerste studies besloot hij zijn kerkelijke carrière voort te zetten en legde op 15 september 1731 zijn geloften af ​.​ Hij kreeg de kloosternaam Junipero (Juniperus).

Hij kreeg de kans een vooraanstaande professor te worden, maar hij besloot zijn roeping als missionaris te volgen. In 1749 reisde hij naar het "Colegio de Misionaros de San Fernando" in de Mexicaanse hoofdstad, vanwaar hij naar "Sierra Gorda" reisde, een gebied waar hij de inheemse bevolking voor meer dan 8 jaar evangeliseerde.

In 1769 leidde hij samen met Gaspar de Portolá de 'Heilige Expeditie voor de vestiging van Spanje in Opper-Californië'. Daar ontwikkelde hij een werk van onophoudelijke evangelisatie, altijd in dienst van de inheemse bevolking.

Zo bracht zijn werk als missionaris hem ertoe 9 van de 21 Spaanse missies in Californië te stichten, zoals die in San Diego de Alcalá. Dit is nu de stad San Diego. In deze missies diende hij de inheemse gemeenschap, evangeliseerde de lokale bevolking en voorzag hen van banen, onderwijs en voedsel. Hij stierf op 28 augustus 1784 tijdens de missie van San Carlos Borromeo, nabij Monterrey.

Volgens Peter M. Escalante, de huidige rector van de basiliek van de Missie van San Diego de Alcalá, "behandelde Pater Serra voor de inheemsen die naar de missie kwamen zoals een vader voor zijn kinderen zorgt." Vanwege zijn grote toewijding verklaarde paus Franciscus hem heilig. Zo werd hij eerste 'hispanic' heilige in de Verenigde Staten werd. De paus verklaarde dat Junipero Serra ofm 'de waardigheid van de lokale bevolking die hij evangeliseerde te verdedigen'.

webdesign: Artis.