Bericht van Generaal Kapittel 12 (slot) – dankwoorden… en nu aan de slag

zondag 18 juli 2021
Vanuit de zaal zien we een broeder achter de microfoon. Op een groot scherm op de achtergrond wordt aan het slotdocument gewerkt

Van 3 tot 18 juli wordt in Rome het Generaal Kapittel van onze orde gehouden. Op dit kapittel wordt een nieuw wereldbestuur voor de minderbroeders franciscanen gekozen en worden internationale beleidslijnen uitgezet. Namens de Vlaamse en Nederlandse broeders is minister-provinciaal Theo van Adrichem op het kapittel. Hij doet verslag.

Zondag 18 juli is het generaal kapittel afgesloten. In de morgen was er eerst een eucharistieviering, waarin de minister-generaal Massimo Fusarelli voorging, geassisteerd door de vicaris generaal Isauro Covili en de oudste definitor Cesare Vaiani. Weer een heel goed verzorgde liturgie, met gebeden en liederen in verschillende talen, zeer afwisselend en levendig, ondersteund door enkele broeders met prachtige stemmen en met welluidende muzikale inbreng van orgel en gitaar.

Met dank aan broeder Sergio Galdi d’Aragona
Daarna was er in de aula een slotbijeenkomst, waarin Sergio Galdi d’Aragona, de secretaris-generaal van het generaal kapittel, allerlei mensen bedankte. Het is me ondertussen wel duidelijk geworden, dat het voor een belangrijk deel aan hem te danken is, dat het kapittel heeft kunnen plaatsvinden in coronatijd. Door allerlei persoonlijke contacten met Italiaanse autoriteiten tot aan de ministers van gezondheid en buitenlandse zaken en de Wereldgezondheidsorganisatie toe heeft hij toestemming gekregen én ondersteuning om het mogelijk te maken dat broeders uit heel de wereld hier samen konden komen.

Ondanks de hectiek voorafgaande en tijdens het kapittel had hij persoonlijke aandacht voor deelnemers en was hij zeer voorkomend. En hij had veel goede medewerkers, die door zijn enthousiasme zeker ook hun beste beentje hebben voorgezet.

Dankwoord en medeleven van de minister-generaal
Na Sergio, nam de minister generaal het woord en hij deed dat op een prima toon. Hij is nu enkele dagen onze minister-generaal en hoewel er veel op hem afkomt, straalt hij toch een zekere rust uit en heeft aandacht voor broeders. Zo vroeg hij mij afgelopen dagen verschillende keren hoe het was met de overstromingen in Nederland. Naar de autoriteiten in Duitsland en België heeft hij namens de broederschap een bericht van medeleven gestuurd met de slachtoffers en de vele getroffenen.

Hij dankte verschillende keren het vorige bestuur en met name zijn voorganger Michael Perry, met zijn charisma. Hij is anders, zei hij, maar op zijn eigen manier hoopt hij samen met anderen de broederschap te bezielen.

Hij zei dat hij zal moeten wennen aan zijn nieuwe taak en zal moeten leren om als minister-generaal te handelen en te spreken. Hij hoopt op een goede dialoog en samenspraak op allerlei niveaus en hoort het ook graag als hij dingen niet goed doet.

Slotdocument en terugblik
Op zaterdag hebben we de slotverklaring vastgesteld, die zondag al onder jullie is verspreid (en HIER is te vinden, red.), en ook de laatste opdrachten en aanbevelingen zijn opgesteld. Daarvoor hadden we de tijd hard nodig. Als de audiëntie bij de paus was doorgegaan, waren we zeker in tijdnood gekomen.

Per conferentie hebben we teruggeblikt. Als COTAF-conferentie hadden we naast veel positieve waardering ook kritische punten, waar het ging om de inhoud. Starten bij observaties en ervaringen van de deelnemers is heel goed. Maar aandacht voor nadere uitdieping en onderscheiding van wat is ingebracht en het maken van keuzes en prioritering schoten tekort.

Aan de slag… maar eerst even de stad in
Het generale bestuur zal in eerste instantie met de resultaten aan de slag gaan, maar zij zullen bij de verdere uitwerking broeders betrekken. Zij kunnen én willen niet anders, zo maakte ik op uit de woorden van minister generaal.

Na de lunch brachten enkele bussen broeders naar verschillende locaties. Ik schrijf dit laatste bericht vanuit de communiteit van medebroeders die als biechtvaders werkzaam zijn in de Sint Jan van Lateranen. Omdat het zo mooi vind klinken, meld ik jullie toch even de officiële naam:  Collegio Apostolico dei Penitenzieri Lateranensi Ordine dei Frati Minori (Apostolisch College van Lateraanse Biechtvaders Orde van Minderbroeders). Ik ben daar zeer gastvrij ontvangen en maandag ga ik met de Pakistaanse medebroeder Victor John Rome in. Hij is 6 dagen, 4 uur per dag, werkzaam als biechtvader. Maar op maandag heeft hij vrij.

Vrede en alle goeds,

Theo van Adrichem.

Foto's: https://ofmcapgen2021.org

(Foto's van Theo van Adrichem zelf, volgen z.s.m.
 

De nieuwe minister-generaal en de secretaris-generaal van het kapittel achter de voorzitterstafel
Broeders vergaderen over het slotdocument
De oud-minister-generaal Michael Perry... nu zelf achter de interruptiemicrofoon.
De nieuwe minister-generaal en de secretaris-generaal van het kapittel achter de voorzitterstafel
De broeders brengen de slotverklaring in stemming.
De broeders van de techniek...
De nieuwe minister-generaal bij een taart
In de slot eucharistie gingen, vlnr vicaris-generaal br. Isauro Covili, Minister-generaal br. Massimo Fusarelli en (oudste) generaal-definitor br. Cesare Vaiani voor.
vicaris-generaal br. Isauro Covili en ninister-generaal br. Massimo Fusarelli
webdesign: Artis.