Nieuwe kaarsen en kaarten 'Heilig Bruurke'

donderdag 29 december 2016

Om de devotie rond broeder Everardus te bevorderen, heeft de Stichting Everardus Witte Fonds nieuwe kaarten en kaarsen laten maken voor de verkoop. Beide producten zijn in twee varianten te verkrijgen: met de bekende foto van het 'Heilig Bruurke van Megen', zoals hij wel wordt genoemd, en met een nieuw portret van hem, gemaakt en geschonken door kunstenaar Arthur Remmig. Ze werden geïntroduceerd op 22 december, de sterfdag van boeder Everardus, tijdens de jaarlijkse 'Everardusherdenking'.

De kaarsen en kaarten kunnen worden gekocht bij het minderbroedersklooster in Megen en zijn te bestellen (plus verzendkosten) via de mail: everardus@franciscanen.nl. De kaarsen kosten € 6,- en de kaarten € 0,50 per stuk. Wie op de hoogte wil blijven van het werk van de Stichting Everardus Witte Fonds, kan zich aanmelden voor een drie keer per jaar verschijnende nieuwsbrief. Mail naar bovenstaand adres of vraag de nieuwsbrief per post aan: Stichting Everardus Wittefonds, kloosterstraat 6, 5366 BH Megen.

Jan Witte, geboren in 1868 te Hoorn, trad in 1891 onder de naam 'Everardus' in bij de minderbroeders franciscanen. Hij was kunstschilder van beroep. Broeder Everardus woonde ruim vijftig jaar in het klooster te Megen, waar hij het meest bekend werd als portier. Wanneer mensen misintenties kwamen opgeven aan de kloosterpoort, bad hij altijd samen met hen. Na zijn dood op 22 december 1950 werd zijn graf op het kloosterkerkhof druk bezocht. In 1953 is besloten naast het klooster een grafkapel voor hem te bouwen, met een toegang aan de straatkant. In 1958 startte een onderzoek dat moest leiden tot het proces van de zaligverklaring. Dit werd twintig jaar later stopgezet. De verering is echter doorgegaan. Tot op de dag van vandaag laten mensen briefjes met intenties achter in de mouwen en kap van het beeld van broeder Everardus dat zijn graf siert. De minderbroeders nemen deze gebeden mee en bidden er voor in de eucharistieviering van donderdagavond. Inmiddels zijn er plannen om het onderzoek ter voorbereiding van het zaligverklaringsproces te heropenen.

webdesign: Artis.