Archeologische vondst onder Weerter kloosterkerk

donderdag 18 juni 2020
Weerter Kloosterkerk ©Wiki Commons

Onder de kloosterkerk in Weert is vorige week een 'spectaculaire' vondst gedaan. Onder de kloosterkerk is een middeleeuwse kerker ontdekt. De huidige kloosterkerk staat op de plek waar zijn voorganger uit 1461 stond. En die was weer gebouwd op de plek van kasteel De Aldenborgh, waar de graven van Horne resideerden. Zij schonken De Aldenborgh in 1461 aan de minderbroeders, die er het eerste klooster bouwden. De Van Hornes verhuisden toen naar Kasteel De Nijenborgh.

De ontdekking van amateurarcheoloog Bouke Kouters en Bart Maes, van stichting Paterskerk Weert, kan mogelijk de toegang zijn tot een stelsel aan verborgen gangen en kelder. Volgens oude archiefstukken over het klooster zou er namelijk een brede gang onder de kloosterkerk liggen. De ene kant begon in de groente- en aardappelkelder. Dat is de kant die nu ontdekt is. Waar het andere eind van de gang ligt, is nog niet duidelijk.

Het is mogelijk dat de gang gebruikt is als grafkelder of tot een grafkelder de toegang verschaft. De mogelijkheid bestaat dat daar de schedel van Philips de Montmorency ligt. Dat was de Graaf van Horne die samen met de Graaf van Egmont (Lamoraal van Egmont) in 1568 in Brussel werd onthoofd. Samen met Willem van Oranje vormden zij een driemanschap.

Joke Jongejan, bij de gemeente Weert verantwoordelijk voor de monumenten en Wim Truyen, de stadsarcheoloog spreken van een "fantastische en spectaculaire vondst". De vondst houdt dan ook zeer verband met de Weerter geschiedenis en de komst van de Van Hornes naar de stad.

Het is onduidelijk wanneer de toegang tot de kelder is dichtgemaakt met een betonnen plaat. Dit kan in de jaren '60 zijn geweest bij de grote verbouwing van de kerk of in de jaren '30. In kelder werden in enkele mergelstenen inscripties en namen van broeders en buurtbewoners gekerfd. Op een van de stenen staat zelfs "P. Wülstan, 1934" met een hakenkruis...

Bron: De Limburger

Op de website van de krant staan ook twee foto's van de kelder zelf.

webdesign: Artis.