Inkleding Koen van Durme: bijzonder, maar niet vanwege corona of de hitte

maandag 10 augustus 2020
Koen van Durme ontvangt de pij uit handen van minister-provinciaal Theo van Adrichem.

Op zondag 9 augustus 2020 sloot Koen van Durme zijn postulaat af. Op die dag was zijn inkleding in de kloosterkerk in Megen. Hiermee is hij opgenomen in de broederschap en heeft ons ordeskleed, de pij ontvangen. Het was een bijzondere inkleding, niet vanwege de beperkingen die het coronavirus aan het feestje oplegde en ook niet vanwege de hitte. Het bijzondere zit hem in iets anders.

Koen heeft zijn postulaat in Amsterdam gemaakt. De huiskapel daar was (zeker in deze coronatijd) echter te klein om er zijn inkleding te kunnen laten plaats hebben. Daarom werd uitgeweken naar de Megense kloosterkerk. In aanwezigheid van om en nabij de 30 broeders en zusters van de franciscaanse familie en 30 familieleden en vrienden sprak Koen de wens uit toegelaten te worden tot de orde. Namens de broederschap bevestigde minister-provinciaal Theo van Adrichem dit.

Als één van de lezingen in de viering had Koen gekozen voor de roeping van Abram uit het boek Genesis. God roept Abram op weg te trekken uit zijn land. Daar ligt wel het bijzondere aan deze inkleding: De van geboorte Gentenaar Koen van Durme is de eerste Vlaming in lange, lange tijd die de stap neemt toe te treden tot onze orde. De Vlaamse broeders vormen sinds enkele jaren een afhankelijke custodie van onze Nederlandse provincie. Over een kleine twee jaar worden de Vlaamse custodie en de Nederlandse provincie samen één. We hopen dat Br. Koen een trendsetter wordt en dat er weer meer Vlamingen de weg naar onze orde zullen vinden.

Br. Koen verhuist nu voor een jaar naar het internationale noviciaat in het Ierse Killarney. Namens de noviciaatscommuniteit was br. Lars Frendel bij de viering aanwezig.

Foto's: Jan Bouwens ofm

Koen van Durme aan het begin van de viering naast br. Lars Frendel, lid namens de Nederlandse provincie van de noviciaatscommuniteit. Met op de achtergrond gasten uit de Franciscaanse familie en familie van Koen.
Br. Koen van Durme en br. Theo van Adrichem tekenen het noviciaatsboek.
De communiteiten van Megen, Amsterdam en s-Hertogenbosch coronaproof rond het altaar.
webdesign: Artis.