Inkleding nieuwe broeders

zaterdag 6 september 2014

Tijdens een drukbezochte eucharistieviering in de Delftse Raamstraatkerk hebben Hans-Peter Bartels (26), Jan ter Maat (35) en Joachim Oude Vrielink (34) vandaag de franciscaanse pij ontvangen. Met deze ‘inkleding’ zijn ze lid geworden van de orde. De drie nieuwe broeders beginnen nu aan hun noviciaat in Rheda-Wiedenbrück, Duitsland, samen met twee novicen van de Duitse provincie (foto: v.l.n.r.: Hans-Peter Bartels, Joachim Oude Vrielink, Jan ter Maat).

In de viering, waarin minister provinciaal Rob Hoogenboom voorging, werd het verhaal gelezen over het visioen van Franciscus waarin hij vele mensen naar zijn broederschap ziet toekomen. De provinciaal kwam in zijn preek terug op dit verhaal: "Aan den lijve ervaren we dat het allemaal minder wordt. En dan hoor je daar Franciscus: 'Ik zie veel mensen naar ons toekomen die met ons willen leven, gekleed in ons habijt. Ik zie hier wegen samenkomen, barstensvol met mensen uit bijna alle landen, Fransen, Spanjaarden, Duitsers, en een hele massa mensen die nog weer andere talen spreken.' ... Wat is de betekenis van dit visioen? Helpt het om het uit te houden in een werkelijkheid die er zo anders uitziet? Is het voedsel en drank in dorre tijden? Of zijn er soms kleine stukjes van het visioen die uitkomen en die troosten en bemoedigen? Heeft het gaan naar Duitsland voor het noviciaat daarin een plaats en maakt het ons tot mensen die over grenzen heenkijken, en die dit visioen mee in vervulling doen gaan?"

Naar aanleiding van de evangelielezing zei de provinciaal: "Christus volgen, want daar kies je voor, wat is dat? Het evangeliefragment dat we hoorden laat er iets van zien: dat is met Jezus op sabbat door de korenvelden lopen, aren plukken en ze met je handen uitwrijven om te eten. daar zit van alles in. Verkeren in zijn nabijheid, kijken en luisteren en je laten verrassen. Hij laat je iets proeven van een levensruimte voor jou en voor anderen. Jezus volgen dat is geen knellend pak, waarin je gevangen zit. Eerder een ruim wapperend kleed. Jezus volgen, dat is een vrij mens worden die werkelijk zijn leven deelt met een ander, met anderen, die zich laat raken door het leed van anderen, voor ze opkomt, in opstand komt tegen onrecht, zelfs dingen achterwege laat uit eerbied voor de schepping. Maar verkijk je niet: dat is niet vrijblijvend, nee, het is een relatie, een verbond."

Foto's: Ramon Mangold.

Klik hier voor een filmpje van de inkleding.

webdesign: Artis.