Paus publiceert brief over betekenis van de kerststal.

zondag 1 december 2019

De eerste 'levende kerststal' van Sint-Franciscus 1223 in Greccio vond daarna ook elders navolging en groeide wereldwijd uit tot een traditie.

Paus Franciscus reist vandaag naar Greccio, in de provincie Rieti in Midden-Italië, om er zijn nieuwe brief over de betekenis van de kerstkribbe voor te stellen. Volgens de overlevering heeft Sint-Franciscus hier in 1223 voor het eerst een kerststal gebouwd.  Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus, op basis van het kerstverhaal in het Lucasevangelie (2,1-20). Naast Jezus, Maria en Jozef bevat het kerstverhaal nog enkele andere figuren zoals de herders met hun schapen (Lukas 2, 8-17), wijzen uit het oosten (Mattheus 2, 1-12) en een os en een ezel. Sinds 1982, en onder impuls van de Poolse paus Joannes Paulus II, staat er ook elk jaar een kerststal op het Sint-Pietersplein in Rome.

Paus Franciscus bezoekt in Greccio vandaag het Heiligdom van de Kribbe. Dit heiligdom is gebouwd op de plaats waar Sint-Franciscus destijds het kersttafereel van de geboortegrot installeerde. Paus Franciscus bracht op 6 januari 2016 al eens een verrassingsbezoek aan het heiligdom van de franciscanen  in het middeleeuwse stadje.

Bron: I.Media en kerknet.be
 

webdesign: Artis.