Br. Andreas Müller ofm overleden

maandag 10 februari 2020
Br. Andreas Müller ofm

Op 8 februari jl. overleed in Fulda onze Duitse medebroeder Andreas Müller ofm. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven met de Missionszentrale der Franziskaner (MZF) in Bonn. Br. Andreas was de oprichter van de MZF.

De Missionszentrale is wat de Duitsers een Hilfswerk noemen. Vanuit Bonn worden talloze projecten  ondersteund waar franciscanen of franciscanessen bij betrokken zijn. Het gaat om projecten in Latijns=Amerika, Afrika, Azië en Oost-Europa.. Het geld is afkomstig van heel veel private gevers. Vanuit Bonn worden inzamelingsacties georganiseerd, en er zijn vaste contribuanten.

Bonn
Br. Andreas richtte de Missionszentrale op in 1969 en koos als vestigingsplaats Bonn, de hoofdstad van het toenmalige West-Duitsland. Mede daardoor heeft de MZF zich kunnen ontwikkelen tot een NGO (Niet-gouvermentele organisatie) van naam. Br. Andreas heeft ook stem gegeven aan Zuid-Amerikaanse bevrijdingstheologen en hij heeft zich ingezet voor het verspreiden van een nieuwe, eigentijdse missiologie. Daarmee heeft de Missionszentrale zich ook een belangrijke plaats verworven binnen de Orde van de minderbroeders als geheel. Veel broeders uit ontwikkelingslanden wisten de weg naar Bonn te vinden, ter ondersteuning van hun projecten, maar ook voor scholing.

Internationale samenwerking en vijftig jarig jubileum
De Missionszentrale is begonnen als een instelling van de Duitse franciscanen, maar wordt inmiddels gedragen door de provincies van Noordwest-Europa: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië en de custodieën van Vlaanderen en Zwitserland.

Afgelopen september vierde de Missionszentrale het 50-jarig bestaan met een bijzonder feest in Bonn, en in april 2019 werden bestuur en staf in een privéaudiëntie ontvangen door paus Franciscus. Andreas Müller heeft beide gelegenheden nog mogen meemaken. Dat heeft hem erg goed gedaan.  Zoals wel vaker bij oprichters van succesvolle organisaties en ondernemingen kostte het ook br. Andreas moeite 'zijn' Missionszentrale aan anderen over te laten. Des te mooier dat hij door deel te nemen aan het jubileum in een goede verhouding tot de Missionszentrale is gestorven.

Franciscus helpt!
In Nederland is de Missionszentrale actief onder het motto 'Franciscus helpt!'. Mede daarom mag zijn dood en wat br. Andreas voor de franciscaanse missies, ontwikkelingswerk en theologie gedaan heeft ook in ons land niet onvermeld blijven.

Moge hij rusten in vrede.

Jan van den Eijnden ofm
vice-president van de Missionszentrale der Franziskaner.

Foto: © Deutsche Franzikaner Provinz
 

webdesign: Artis.