Jongeren onder indruk van 'Nacht Zonder Dak'

maandag 25 april 2016

Parochies uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Heeswijk-Dinther en Veghel organiseerden in samenwerking met Jong Bisdom Den Bosch en het Franciscaans Jongerenwerk van 23 tot 24 april een 'Nacht Zonder Dak'. Dat gebeurde in aansluiting op een dag in het kader van het Jaar van Barmhartigheid van het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel van het bisdom van 's-Hertogenbosch. 75 jongeren brachten de nacht door in zelfgebouwde hutten van karton en plastic. Plaats van handeling: een terrein bij de parochiekerk van Dinther.

Met deze actie haalden ze geld op voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en Cambodja die worden geholpen door Tear. Deze christelijke organisatie ondersteunt kerken om initiatieven te ontplooien voor armoedebestrijding en hulpverlening bij rampen en conflicten.
 

'Fantastische ervaring'
"Er is maar liefst 2800 euro aan sponsorgelden binnengekomen", vertelt de franciscaan Emile Gerards uit Megen. Hij heeft het evenement namens het Franciscaans Jongerenwerk begeleid. "Het was een fantastische ervaring voor de jongeren. In aansluiting op de kennismaking waren er steeds drie workshoprondes te volgen: één over de organisatie Tear, een gesprek met een dakloze en een graffitiworkshop die veel creativiteit bij de deelnemers losmaakte. Na de gesponsorde frietjes met snack gingen de jongeren met wat hulp van de leiding van het weekend hutjes van karton bouwen op een groot grasveld naast de kerk. Voor het slapen gaan hadden we nog een kampvuur en was er een avondgebed met aanbidding."
 
Koud
Ouders en belangstellenden konden 's avonds nog langskomen om te zien hoe hun kinderen de nacht zouden doorbrengen. "Het was koud, nat en guur", zo verzekert Emile Gerards die zelf ook in een kartonnen onderkomen sliep. "'s Ochtends was iedereen weer blij dat de dag begon. Na een lekker ontbijt in het nabijgelegen jongerencentrum 'Imeet' werden de hutjes gesloopt. Het karton werd verzameld om het schuttersgilde van Dinther te sponsoren. Er volgde een afsluitende mis en na het afscheid gingen de jongeren weer naar huis. Je kon goed merken dat ze onder de indruk waren van deze 'Nacht Zonder Dak'. Ze kunnen zich nu veel beter voorstellen hoe het moet zijn om net als hun leeftijdgenoten op straat te moeten leven!"
 
Peter van Zoest
 
Verschijnt ook in Franciscanen.nl, mei/juni.

webdesign: Artis.