Stilte en rust

vrijdag 4 december 2015

Ik ben Marieke de Jong, 19 jaar. In februari 2014 heb ik drie dagen mee mogen kijken in het franciscanenklooster in Megen. Deze zogenaamde 'kloosterdagen' werden vanuit mijn toenmalige school geregeld. We waren met een groep van ongeveer tien jongens en meisjes en hadden een leuk programma. We deden mee met de gezamenlijke vieringen van de broeders, we aten mee met hen, we gingen één keer naar de gemeenschappelijke dienst samen met de clarissen in hun nabijgelegen klooster, maar we deden ook activiteiten met ons eigen kleine groepje van school. Hieronder viel bijvoorbeeld een documentaire kijken over Franciscus, waarna we discussieerden over zijn normen en waarden en hoe die tegenwoordig nog terug komen in de wereld. Ook deden we een stil wandgesprek en hadden we een gesprek met een broeder die al onze vragen probeerde te beantwoorden.

 

Ik kijk met veel plezier terug op deze dagen. Ik heb er niet alleen erg veel van geleerd, maar het is ook een soort brug tussen de jeugd van nu en het kerkleven. Toevallig is mijn vader dominee en ben ik dus godsdienstig opgevoed, maar voor mijn vrienden die vrijwel geen idee hadden over godsdienst in het algemeen, ging er een wereld open. Vooral op mijn school was godsdienst zeker niet ieders favoriete vak. Maar om zo de sfeer te proeven in het klooster en te horen van de broeders hoe zij hun leven in het klooster ervaren, vergrootte het begrip over het geloof en dit specifieke leven enorm.

Iedereen heeft in die drie dagen een soort rust kunnen ervaren die in het snelle leven van nu niet altijd meer vanzelfsprekend is. Door een paar minuten stil te zijn, kan je even alleen zijn met je gedachten en duidelijk ervaren hoe jij iets ziet. Om een voorbeeld te geven: eerst wist ik niet zo goed wat ik geloofde. Door deze drie dagen heb ik daar voor mezelf een duidelijker beeld van. Ik ben die stilte en rust steeds meer gaan waarderen. Eerst vond ik het maar een beetje ongemakkelijk, maar later ging het vanzelf. Nu ik studeer, vind ik het prettig om me soms even terug te trekken en gewoon even stil te zijn. Ik vond het een hele leerzame en prettige ervaring om even deel uit te maken van het klooster en ik sluit niet uit ooit nog terug te komen!
 
Marieke de Jong
 
Verschenen in Franciscanen.nl, november/december 2015.

webdesign: Artis.