Hartenkracht in speksteen

donderdag 26 februari 2015

Zaterdag 18 oktober begeleidde Annemiek van Ginneken in 'La Verna', het Franciscaans Centrum voor Spirituele Ontwikkeling in Amsterdam, een groepje jongeren in de workshop 'Hartenkracht in speksteen'. Ik nam daaraan deel.

We begonnen met een voorstelrondje met behulp van een set kaartjes. Uit deze kaartjes moest ieder een kaartje kiezen waaruit naar voren kwam wat 'hartenkracht' voor hem of haar betekende. Er kwamen veel verschillende interpretaties van hartenkracht naar voren. En we deelden onze verwachtingen van deze dag.

Vervolgens namen we allemaal een stuk chamotteklei uit een grote emmer en dat vormden we naar een beeld dat hartenkracht representeerde. Het kreeg namen als: 'vloedgolf' of 'rots in de branding'. Daarna kwamen we in beweging rond de tafel en namen we elkaars werk onder handen. Tot slot diende ons kleiwerk als voorbeeld voor het werk dat we uit speksteen gingen maken.
 
Na de lunch startte we met het uitzoeken en bewerken van een speksteen. In een mooie kist lagen verschillende stenen. Op de tast kozen we een speksteen uit waarbij we het juiste gevoel kregen. Ieder vond een eigen steen. Met het kleiwerk als voorbeeld gingen we aan de slag eerst met vrij ruw schuurpapier om de algemene vorm van de speksteen te bepalen. De stenen kregen al aardig vorm. Sommige deelnemers besloten de speksteen in twee delen te bewerken. Vervolgens gingen we met twee andere soorten schuurpapier verder om de steen af te werken en te polijsten. Voor de cursisten die de speksteen niet op tijd af hadden had Annemiek een pakketje gemaakt, waarmee de speksteen thuis afgewerkt kon worden.
 
Het was heel gezellig en leuk om lekker bezig te zijn. Daarbij is speksteen heel goed voor je handen. Op het moment dat je het schuurt komt er een talkachtig poeder vrij waardoor de handen heerlijk zacht aanvoelen. Daarbij was het zeer leuk om tijdens de cursus kennis te maken met verschillende mensen en ondertussen een mooi beeld te maken dat staat voor de eigen hartenkracht. Ik heb mijn beeld aan mijn moeder gegeven. Zij vond het heel leuk om het te krijgen en bij haar in huis staat het midden op tafel. Dus als ik daar ben, kijk ik er wel altijd weer even naar en denk ik aan die leuke dag. Kortom zo'n dag is een ware aanrader!
 
Marcia van Lakwijk
 
Verschenen in Franciscanen.nl, januari/februari 2015.

webdesign: Artis.