Een rijke tijd

woensdag 25 mei 2016

Ongeveer twaalf jaar geleden was ik, Annemiek Zijp-van Ginniken (29), voor het eerst te gast bij de zusters clarissen in Megen. Woorden vinden voor wat ik daar beleefde of wat me aantrok in de franciscaanse spiritualiteit kon ik toen niet. De ervaring was te overweldigend. Eén van de zusters gaf mij een folder van het Franciscaans Jongerenwerk met daarin de activiteiten georganiseerd door de broeders en zusters.

Na wat aarzeling besloot ik mij aan te melden voor een meeleef- en belevingsmidweek bij de broeders in Megen waarin we meewerkten in de tuin en keuken, recreëerden en deelnamen aan de diverse gebedsmomenten. Hier leerde ik andere jongeren kennen die net als ik zochten naar woorden die de ervaringen van stilte, gebed en verbondenheid konden omschrijven. Ook zij hadden hier moeite mee en dit bevestigde voor mij de intensiteit van de beleving. Het is niet altijd onder woorden te brengen en toch begrepen we elkaar, dit was een fijne ervaring.

Naast het deelnemen aan jongerenactiviteiten verbleef ik ook graag als individuele gast in het klooster. Tijdens deze weekenden tekende en schilderde ik veel voor mijn eigen verwerkingsproces. Vanwege het delen van mijn ervaringen met de broeders en zusters en het laten zien van mijn beeldend werk ben ik gevraagd om in de organisatie van het Franciscaans Jongerentreffen (FJT) te komen en mee te denken in creatieve activiteiten  en werkvormen. Ik heb alle jaren met veel plezier deelgenomen aan de organisatie van het FJT en gaf regelmatig creatieve workshops passend bij de thematiek van het weekend.
 
Het vertrouwen van de deelnemers aan de workshops in mijn kunde en passie heeft me het vertrouwen gegeven om mijn fulltime baan los te laten en kunstzinnige therapie te gaan studeren. Ook tijdens mijn studie bleef ik verbonden aan de organisatie van het FJT. De laatste jaren deed ik dat samen met mijn man Jeroen die de muzikale begeleiding tijdens de gebedsvieringen in handen had. Om deze weekenden zo samen te beleven en te doorleven gaf voor mij een extra dimensie. Naast de vriendschappen die daar zijn ontstaan konden we ook de franciscaanse spiritualiteit mee naar huis nemen en in ons leven door laten klinken. Nu ik zwanger ben van ons eerste kindje is het voor mij tijd om afscheid te nemen van het jongerenwerk en kijk ik met een lach en een traan terug op een rijke tijd waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen tot mijn uiteindelijke beroep van kunstzinnig therapeut en beeldend kunstenares. Het Franciscaans Jongerenwerk heeft mij gevormd in het vinden en het handen en voeten geven aan mijn passie en 'harts-tocht' in dit leven.
 
Annemiek Zijp-van Ginniken
 
Verschenen in Franciscanen.nl, mei/juni 2016. 

webdesign: Artis.