Actie ‘Franciscus Helpt!’ in 2020

donderdag 8 juli 2021
Flyer, brief en CD van Franciscus Helpt!

Graag geven we een kort verslag van de wervingsactie van ‘Franciscus Helpt!’ in 2020.
We verheugen ons in een toename van het aantal donateurs voor ‘Franciscus Helpt!’ In het jaar 2020 zijn 2318 nieuwe donateurs geworven. In 2019 waren dat er 817, we hebben in 2020 van 4.579 goede gevers een bijdrage mogen ontvangen.

Voor de toetsing van projecten en de verdeling van de gelden werken we als minderbroeders franciscanen samen met de ‘franziskaner-helfen’ de actie van de Missionszentrale der Franziskaner (MZF; Missiecentrale van de franciscanen) in Bonn en ‘Franz Hilf’ in Wenen. Binnen de MZF werken franciscaanse organisaties uit Europese landen samen rond missieprojecten.

De unieke mogelijkheden van een internationale orde
We benutten daarmee de unieke mogelijkheden van een internationale religieuze orde. In meerdere landen (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) vragen de franciscanen aandacht voor mensen in arme landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Via franciscaanse broeders en zusters in die landen wordt hulp gegeven aan mensen in nood. Vooral gedurende de Coronapandemie werd het verschil tussen rijke en arme landen pijnlijk voelbaar. We zijn blij dat we via zo’n krachtig sociaal bewogen netwerk van broeders en zusters daar hulp kunnen bieden.

Door de samenwerking met onze franciscaanse partners hebben we projecten kunnen steunen in Angola, Tanzania, Guinee-Bissau, Ghana, Kenia, Zambia, Sri Lanka, Pakistan, Indonesië, India, Haïti, Dominicaanse Republiek, Bolivia, Peru en Brazilië

De geldstroom
De geldstroom voor de Nederlandse actie in 2020 was als volgt:

Ontvangen donaties:                                                    € 171.700           

Besteed aan projecten:                                                 € 139.800

Uitgaven aan mailingen, administratie en verwerking:  €   31.900

Voor de werving van nieuwe donateurs is er een CD uitgegeven met muziek van een ‘Franciscaanse Kerst Mis’. Deze CD was voor veel mensen attractief.

Het Europese samenwerkingsverband MZF kon in 2021 ongeveer 13 miljoen euro gebruiken voor zijn wereldwijde projectfinanciering. In totaal werden 824 projecten in 81 landen ondersteund. De focus in 2020 lag duidelijk op projectaanvragen die ons hebben bereikt in verband met Covid-19.

webdesign: Artis.