Klooster in Megen voorbeeld van energiebesparing

woensdag 6 juli 2016

"In navolging van Franciscus leveren wij graag een concrete bijdrage aan een schone en duurzame leefomgeving. Met 'Demi More' gaan we laten zien dat het klooster op een innovatieve en efficiënte wijze kan worden verwarmd." Zo luidt een aanbevelingstekst van de Nederlandse franciscanen over hun milieu-inspanningen in het Megense minderbroedersklooster. 'Demi More' (Demonstration of Energy efficiency by Measurement and Innovation gives MORE) is een project in het kader van de Europese subsidieregeling 'Interreg', gericht op energie-efficiëntie in het onroerende (historisch) erfgoed. Het wordt geleid door Kempens Landschap en de provincie Noord-Brabant.

"Het energiebeleid bij monumenten vraagt een erg specifieke aanpak”, aldus een toelichting op de site van Interreg Vlaanderen-Nederland. “Op het vlak van energieverbruik hebben monumenten vaak slechte prestaties vanwege het materiaalgebruik, de omvang van de ruimtes, de afwezigheid en de moeilijke inbreng van isolatie in vloer, muren en dak. Door middel van demonstratieprojecten van diverse aard zoals onder meer het rangeerstation in Essen en het franciscanenklooster in Megen zullen innovatieve toepassingen, voor energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in monumenten, tastbaar gemaakt worden en inzicht bieden in de mogelijkheden. Op die manier hoopt het project andere belanghebbenden over de streep te trekken. In combinatie met de uitwerking van een internationale standaard voor de certificering van de duurzaamheid van monumenten kan dit resulteren in een krachtige toolkit voor de verduurzaming van erfgoed. De Europese Unie investeert de komende drie jaar bijna twee miljoen euro in DEMI MORE. Zo kan de monumentensector in Nederland en Vlaanderen haar bijdrage leveren aan de ambities van Europa 2020, die vooropstelt de CO2-uitstoot te verminderen, de energievoorziening te vergroenen en het verbruik ervan efficiënter te maken."

Van eind januari tot begin maart 2019 heeft in de kloosterkerk in Megen een testinstallatie van het klimaatsysteem HumiTemp gestaan. De volgende stap is de plaatsing van een definitieve installatie. Er is afgezien van het plan om warmte van de zon te capteren via aluminium vingers (thermoslates) onder het leiendak, aangezien het haalbaarheidsonderzoek uitwees dat dit als opzichzelfstaande techniek niet rendabel is.

webdesign: Artis.