Red Myanmar, stop de staatsgreep. Sta achter Myanmar!

dinsdag 23 februari 2021
Twee Koraanse broeders protesteren tegen de staatsgreep in Myanmar door een bord omhoog te houden met "Stop de Staatsgreep", met op de achtergrond een afbeelding van Franciscus en Clara van Assisi

Onder deze titel zijn onze Koreaanse medebroeders een actie gestart in het kader van Gerechtigheid, Vrede en Eerbied voor de Schepping (GVES) tegen de recente staatsgreep in Myanmar. De Koreanen kunnen door hun eigen geschiedenis zich de pijn van het Myanmarese volk goed indenken.

Op 1 februari 2021 riep het Myanmarese leger de noodtoestand uit om hun macht te beschermen. Zij gebruikten het excuus dat de algemene verkiezingen van november vorig jaar frauduleus waren. Het leger greep de macht na de arrestatie van Aung San Suu Kyi, de State Counsellor of Myanmar (Adviseur van Staat van Myanmar). Een functie vergelijkbaar aan die van minister-president/regeringsleider. Ook andere democratisch gekozen leiders en ambtenaren werden gearresteerd. Het leger blokkeerde de staatsomroep en de overheidscommunicatie. Tanks verschenen in de straten van de hoofdstad Naepido en Yangon, en zelfs de staat van beleg werd afgekondigd. Het leger verklaarde dat het een jaar lang zou regeren totdat het land stabiliseert.

De democratie in Myanmar, die na een halve eeuw militaire dictatuur moeizaam werd herwonnen, hapert opnieuw. De burgers van Myanmar kozen bij de algemene verkiezingen niet voor het militaire bewind met geweld, maar voor de vooruitgang van de burgerregering en de democratie. Burgers die tegen de staatsgreep waren, begonnen zich te verzetten. Ze protesteren door te claxoneren en op een pot te roffelen, waarbij ze drie vingers omhoog houden die symbool staan ​​voor verzet en delen. Arbeiders, studenten en zelfs ambtenaren gingen de straat op en riepen dat de militaire staatsgreep onaanvaardbaar is.

De Koreanen, in het bijzonder onze Koreaanse medebroeders, zijn bang dat het bloedvergieten van 1988 en 2007 zich zal herhalen. De geschiedenis van de democratie in Korea is vergelijkbaar met die van Myanmar. Het militaire regime, dat in de jaren zestig begon, doodde talloze burgers en streefde alleen hun eigenbelang na.

Onder de Koreaanse burgers, dat zich de pijn van de burgers van Myanmar goed kan voorstellen, gaat de oproep rond te bidden voor het einde van het geweld van de militaire coup en het begin van gerechtigheid en vrede. De GVES-commissie van de Koreaanse minderbroeders en zeventien maatschappelijke organisaties voeren campagne om de staatsgreep in Myanmar te stoppen. Veel Koreanen sluiten zich aan bij de campagne door een foto van zichzelf te maken met een bord met de tekst "Stop de staatsgreep onmiddellijk" (of een vergelijkbare tekst) en de foto op de campagnewebsite  (deze is in het Koraans; maar is via deze link enigszins leesbaar voor ons) te plaatsen. De solidaire stem van de Koreaanse burgers zal worden verzameld en overgebracht naar de media en de burgers van Myanmar, laat broeder Louis Kim uit Korea weten.

Overgenomen van de website www.ofmjpic.org. De internationale GVES-website van de minderbroeders franciscanen.

Eén Koraanse broeder protesteert tegen de staatsgreep in Myanmar door een bord omhoog te houden met "Stop de Staatsgreep"
webdesign: Artis.