Franciscaans Milieuproject Stoutenburg luidt noodklok

donderdag 6 oktober 2016

Het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg luidt de noodklok. Vandaag kreeg de leefgemeenschap van het 'milieuklooster' in een rechterlijke uitspraak te horen tot 1 januari 2017 de tijd te hebben om het gebouw te verlaten dat wordt gehuurd van het Utrechts Landschap. De bewoners hadden een zaak aangespannen bij de kantonrechter in Utrecht tegen de verhuurder die in hun ogen te zware eisen had gesteld in een nieuw huurcontract dat per 1 januari 2016 zou ingaan. "Zo werd er bijna een verdubbeling van de huur gevraagd en bleef het groot onderhoud van de installaties in het gebouw voor rekening van de huurder", laten ze weten in een persbericht.

Naar de mening van het Franciscaans Milieuproject zou dat een te grote financiële belasting vormen. Heet hangijzer was de vraag of het gebouw dat van het Utrechts Landschap wordt gehuurd, woonruimte is of bedrijfsruimte. De rechter komt tot de conclusie dat dit laatste het geval is omdat de ruimtes van het kasteel mede gebruikt worden voor zowel commerciële (verhuur) als ideële activiteiten, waartoe onder meer retraiteweken en kookworkshops worden gerekend waarvoor deelnemers een vergoeding betalen. Het Utrechts Landschap heeft vorig jaar per 1 januari 2016 de huur heeft opgezegd en ontruiming van het pand geëist. De rechter heeft nu de periode voor ontruiming verlengd tot 1 januari 2017.

Het Franciscaans Milieuproject huurt vanaf 1991 het 'kasteel' Stoutenburg (foto) in de gemeente Leusden bij Amersfoort. Het project biedt onderdak aan een oecumenische gemeenschap die er leeft in verbondenheid met de natuur. 'Stoutenburg' staat daarom ook wel bekend als 'milieuklooster'. De acht vaste bewoners leven in een kloosterlijk ritme, zorgen voor eigen inkomsten en bieden belangstellenden de gelegenheid om deel te nemen aan de leefwijze van de communiteit door middel van werkweken en bezinnende activiteiten. Een deel van het gebouw wordt ook ter beschikking gesteld aan conferentiegroepen.
 
Het Utrechts Landschap is de derde eigenaar van het 'kasteel' sinds 1991. Het Franciscaans Milieuproject huurde eerst rechtstreeks van de Nederlandse franciscanen. Deze verkochten het huis in 1995 aan de stichting Natuurmonumenten die het vervolgens doorverkocht aan het Utrechts Landschap dat in 2005 met het Franciscaans Milieuproject een nieuw huurcontract afsloot voor tien jaar. In de aanloop naar een nieuw contract werd de kwestie urgent of het huur van woonruimte betrof of van bedrijfsruimte. De bewoners en het bestuur van het Franciscaans Milieuproject gaan zich volgende week beraden op de nieuwe situatie.

webdesign: Artis.