Barmhartigheid

Van 26 tot en met 28 februari 2016 vond in het franciscanenklooster in Megen een jongerenweekend plaats in het teken van barm­hartigheid. Paus Franciscus heeft op 8 december 2015 het 'Jaar van Barmhartigheid' geopend en ik was benieuwd naar de invulling hiervan door de franciscaanse broeders. 

Het weekend begon op vrijdagavond met een hartelijke ontvangst door de broeders en de broodmaaltijd. Daarna begon het programma. De avond werd geopend met een heel origineel Lego-filmpje over het Jaar van Barmhartigheid en de betekenis hiervan. De bedoeling van het weekend was om de 'wolligheid' rondom het begrip 'barmhartigheid' weg te nemen, de handen uit de mouwen te steken en barmhartigheid in praktijk te brengen. Daarna volgde een kennismakingsspel, waarin we in twee groepen een brug bouwden. De dagsluiting vormde het einde van de eerste dag.
 
Een weekendje Megen betekent vroeg opstaan. Na het ochtendgebed en ontbijt keken we met de groep naar de film Seven Pounds, over een man die in zijn streven naar barmhartigheid tot het uiterste gaat. De film maakte een diepe indruk op ons, en gaf heel veel stof tot napraten. De vraag hoever je als mens moet gaan in barmhartigheid, zonder dat het je eigen welzijn en geluk in de weg staat, speelt nog steeds wel eens door mijn hoofd. Zaterdagmiddag stond een bezoek aan de voedselbank in Oss op het programma. Hoewel de voedselbank gesloten was en we dus niet echt de 'handen uit de mouwen' konden steken, maakte de rondleiding een diepe indruk. We kregen een goed beeld van de werkzaamheden en ook over de noodzaak (helaas) van een dergelijke instelling.
 
Met de vigilieviering bij de clarissen en een samenzijn in de huiskamer sloten we de zaterdagavond af. Op zondagochtend vierden we de mis in de kloosterkerk, genoten we van een overheerlijke lunch en werd vervolgens het weekend afgesloten. Een weekend waarin ik veel geleerd heb over het begrip 'barmhartigheid' en waarin ik bovendien heb mogen genieten van de gastvrijheid van de minderbroeders! 
 
Erik Rovers

webdesign: Artis.