Kloosterbezoek

Ik stelde me een kille en saaie bedoening voor bij het klooster van de franciscanen in Megen ... Achteraf gezien een groot misverstand, maar daarvoor moet je het dus zelf meegemaakt hebben. Na thee/koffie in een grote kring, het doornemen van het programma en de huisregeltjes (die gelukkig reuze meevielen), en een rondleiding door het klooster, voelde ik me al meteen erg op mijn gemak.

Ons eerste gebed was best wennen. Ik zal maar gewoon eerlijk zeggen dat ik toch mijn lach die avond wel in heb moeten houden, gewoon omdat je jezelf geen houding weet te geven. In de loop van ons verblijf in het klooster begon ik het gebed steeds fijner te vinden. Het zou voor iedereen goed zijn vaste rustmomentjes op je dag te pakken en je hebt wat meer structuur.

's Avonds hadden we eucharistieviering bij de zusters. Ze zongen prachtig (kippenvel-momentje). We stonden allen in een grote kring rond het altaar, hand in hand, de broeders, zusters en wij. Ik voelde me heel erg geaccepteerd en opgenomen. De volgende ochtend volgde er een erg bijzonder gesprek. We hadden allemaal van thuis wat meegenomen wat voor ons emotionele waarde had. Er zijn de nodige tranen gevallen, en iedereen was ontzettend open over zichzelf. Na dit heftige gesprek zijn we met de groep een rondje gaan lopen door Megen. Daarna namen we afscheid.

Eenmaal teruggekomen op school en de dagen daarna heb ik me erg vreemd gevoeld, het ene moment heel vrolijk en het andere weer droevig. Dit komt doordat je leven zo anders is in die drie kloosterdagen en dat je weer thuis komt waar iedereen rondrent, en nauwelijks aandacht heeft voor elkaar, zoals daar. Ik vond het een prachtige ervaring en kan het iedereen aanraden. Dat je oprecht geïnteresseerd kunt zijn in anderen neem ik voor de rest van mijn leven mee. Ook heb ik geleerd dat ‘anders-zijn’ nooit meteen verkeerd is. Vreemde dingen ontwijk je meestal in het leven, maar je moet de kans hier kennis mee te maken met beide handen aanpakken. Graag ga ik nog een dagje terug naar de broeders, al is het maar om even tot mezelf te komen, rustig na te denken en m’n eigen dingen te doen.

Maud van den Tillaart

webdesign: Artis.