Pelgrimstocht

In het voorjaar van 2014 vatte ik het plan op om in de zomer van dat jaar op pelgrimstocht te gaan. Ik had een half jaar pauze genomen van mijn studie theologie om 'bij te komen' en me te bezinnen op waar ik met mijn studie heen wilde. Belangrijk daarbij was voor mij een 'spirituele verkenningstocht', waarbinnen het maken van een pelgrimsreis natuurlijk heel goed past. Ik twijfelde alleen nog hoe, waarheen en met wie. Toen ik via mijn studentenpastor hoorde van de franciscaanse jongerenreis naar Assisi leek me dat een mooie kans om de franciscaanse spiritualiteit wat beter te leren kennen. Achteraf gezien was dit de beste keuze die ik heb kunnen maken.

Het was een hele mooi en bijzondere reis. Op weg met een groep mensen die ik voor het grootste gedeelte nog niet kende, maar met wie ik me gedurende de reis toch bijzonder verbonden ben gaan voelen. In de eerste dagen moest ik voor mijn gevoel nog heel erg wennen aan de vele indrukken en het 24/7 samen op weg zijn. Ook wat ik over Franciscus en Clara leerde had even tijd nodig om in mij te 'landen'. Ik voelde me soms overweldigd door de devotie op de verschillende plekken die we bezochten. Te zien wat anderen aan deze plekken beleefden raakte me en riep bij mij ook een verlangen naar God, wiens aanwezigheid ik op sommige momenten ook heel sterk heb ervaren.
 
Gaandeweg ben ik de franciscaanse spiritualiteit steeds meer gaan begrijpen en waarderen, en voelde ik me door het delen van onze ervaringen ook steeds meer thuis in de groep. We hebben samen veel gelachen, maar we zijn ook samen stil geweest en hebben elkaar in persoonlijke gesprekken beter leren kennen. In de loop van de week voelde ik me steeds vrijer en aan het eind van de week voelde ik vooral veel liefde. Liefde voor God en voor mijn reisgenoten. Ik ben dankbaar deze mooie ervaringen met hen te hebben mogen delen.
 
De reis naar Assisi heeft mijn geloofsleven een sterke impuls gegeven en mij vooral de liefde van en voor God en mensen doen ervaren. Ik heb Franciscus en Clara mogen leren kennen als voorbeelden in geloof en leven in navolging van Christus, en als inspiratie om daarin mijn eigen weg te zoeken.
 
Roos Mulder

webdesign: Artis.