Het Heilig Land

H. Grafkerk achter de Gouden Rotskoepel.

Franciscanen hebben altijd een sterke band met het Heilig Land gehad. Het Heilig Land omvat Israël, Palestina, Jordanië, Syrië, Libanon, Cyprus en Rhodos. Het eerste contact begon in 1219 toen Franciscus de sultan ontmoette. Ook al was de kruistocht gaande, Franciscus en de sultan hebben elkaar in vrede ontmoet en met elkaar gesproken. Beide mannen hadden respect voor elkaar en Franciscus en zijn broeders kregen toestemming om vrij in het Heilig Land rond te trekken.
Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat op alle heilige plaatsen franciscanen zijn om de plaatsen te verzorgen en pelgrims rond te leiden. Daarnaast doen ze nog veel pastoraal werk voor de christenen in de omgeving en diaconaal werk voor christenen, maar ook voor andere bevolkingsgroepen.
In totaal zijn 300 franciscanen van 44 nationaliteiten.

Om de band met het Heilig Land levend te houden, heeft elke franciscaanse provincie een eigen commissariaat van het Heilig Land. De taken van zo’n commissariaat zijn:

1 Bevorderen van kennis en verering van de Heilige Plaatsen
2 Het organiseren van pelgrimsreizen naar het Heilig Land
3 Het ondersteunen van sociaal-charitatieve opgaven van onze Orde in het Heilig Land.

Om die reden willen we met enige regelmaat artikelen op de website plaatsen, die inzicht geven over de situatie in het Heilig Land en het leven en werken van de broeders daar.

Op het moment organiseren we geen pelgrimsreizen, maar wellicht is dat in de toekomst mogelijk.

H. Grafkerk vanuit de lucht - Jeruzalem
Overzicht over Jeruzalem
Geboortekerk - Bethlehem
Taborberg
interieur van de franciscaner kerk van de bruiloft te Kana
Broeders van de custodie van het Heilig Land tijdens de Palmprocessie (foto: Gerard van Buul ofm)
webdesign: Artis.